Molenlezingen

Van billen en kruien

Lezing over windmolens

Waarom hebben windmolens vier wieken? Welke uitdrukkingen in onze taal komen er uit de molenwereld? Waarom had een molenaar vroeger een slechte naam? Waar komen molens vandaan? Wat betekent de vang lichten? Wat is het bekendste  molenaarslied?  Welke soorten molens zijn er? Waarom gebeurden er zoveel ongelukken met kinderen? Waarom zijn windmolens ze kwetsbaar? Hoeveel molens telt Nederland nog? 

In veel dorpen werd lang het silhouet bepaald door de molen en de kerk. Ad van Gool (1948) uit Hilvarenbeek – zoon van een mulder – bezocht een aantal windmolens. Hij schreef het boek Van billen en kruien waarin hij de windmolen in velerlei facetten uitgebreid beschrijft.

Op basis van de opgebouwde kennis heeft de auteur een boeiende lezing samengesteld die ondersteund wordt door een PowerPoint presentatie met prachtige hedendaags én historisch fotomateriaal en met filmpjes over de werking ervan. Ook hoort er een minitentoonstelling bij. Geschikt voor KBO’s, zorgcentra, heemkundige kringen, vrouwenorganisaties, kortom voor iedereen die van deze monumenten houdt en van de verhalen, anekdotes, liederen, spookverhalen eromheen.

 Vele aspecten van de traditionele windmolen komen in deze gevarieerde lezing aan de orde zoals:

v      Het ontstaan van molens

v      De diverse molentypen

v      Molenaarsliederen

v      De uiterlijke kenmerken van de molen

v      Het maalproces met diverse filmpjes

v      De molenaar in de middeleeuwen

v      Typische molenaarsuitdrukkingen

v      Filmpjes over vroeger

v      Molenaarsgedichten

v      Legenden, spookverhalen

v      Bredero: de klucht van de molenaar

v      De patroonheilige Sint Victor

v      spreekwoorden uit de molenaarswereld

v     een afsluitende quiz

Ad van Gool is van huis uit leraar en freelance publicist. Hij  publiceerde meerdere boeken waaronder Typisch Biks, In vogelvlucht, Ooggetuigen van de bevrijding, Met loeiende sirene, Hartzeer en Mijn harttransplantatie. Hij is ook  15 jaar freelance voorlichter voor de Nederlandse hartstichting geweest.

 Voor meer informatie:       zie ook mijn gastenboek voor vele reacties van verenigingen, zorginstellingen etc.

Ad van Gool

Vinkenslag 7

5081 RN  Hilvarenbeek

Tel. 013-5052407

email: advangool@kabelfoon.nl