Inhoud hartlezingen

 

U kunt kiezen uit de volgende voorlichtingspresentaties:

 * Hart voor je hart

Aspecten die hierbij o.a. aan de orde kunnen komen zijn:

 • Hartfalen: hoe te leven met hartfalen
 • Hartinfarct: wat kunnen de gevolgen zijn
 • Hartstilstand en reanimatie: een leven hoeft niet te stoppen bij een hartstilstand
 • Een beroerte: hoe herken je het en waarom is snel handelen van levensbelang
 • Hartritmestoornissen

* Leef prettig en gezond

Aspecten die hierbij aan de orde kunnen komen zijn:

 • Leefstijl
 • Bewegen
 • Roken
 • Overgewicht
 • Stress
 • Uw dagelijks eten
 •  Vrouwen en hart en vaatziekten

Wist u dat momenteel meer vrouwen sterven aan hart- en vaatziekten dan bij mannen? Ook blijken hartziekten bij vrouwen zich heel anders te ontwikkelen. Daardoor is er extra aandacht voor dit thema

 • Mijn harttransplantatie, een onbetaalbaar geschenk.  

‘Mijn leefstijl én de ontwikkelingen in de cardiologie hebben mijn leven gered!’

Ad van Gool is voorlichter voor de Hartstichting. De Hilvarenbekenaar weet als geen ander wat gezondheid betekent. Geboren met een ernstige hartafwijking stond zijn leven in het teken van zijn hartkwaal. Alles maakte hij mee op het gebied van de cardiologie, tot hij zes jaar geleden op 55 jarige leeftijd een harttransplantatie onderging. Professor Mulder van het AMC in Amsterdam, die onderzoek doet naar mensen met aangeboren hartafwijkingen zegt over hem: ‘Ik ken geen enkele hartpatiënt die zoveel profijt heeft gehad van de ontwikkelingen van de cardiologie in de laatste 50 jaar. Steeds als de nood voor Ad heel hoog was, was er een oplossing voor hem. Open hartoperaties, een kunstklep, hartfalen, hartstilstanden, een icd, een harttransplantatie: hij heeft het allemaal meegemaakt. Meer is er in de cardiologie niet.’

Ad is de verpersoonlijking van waar de Hartstichting voor staat. Het schetst waartoe de cardiologie in staat is en wat dit betekent voor de individuele patiënt.  In zijn voorlichting vertelt Ad van Gool op boeiende wijze zijn positieve levensverhaal. Twee dingen staan en stonden voor hem centraal. Op de eerste plaats weet hij uit ervaring dat als je goed bent voor je hart, het hart goed voor jou is.

‘Discipline in mijn leefstijl met daarnaast de geweldige vooruitgang in de cardiologie heeft mij het leven gered’, zegt hij, ‘Dat laatste is weer te danken aan de hartstichting, die wetenschappelijk onderzoek op dit gebied mogelijk maakte.  Het is op de eerste plaats een verhaal van hoop houden, bezig blijven, optimisme en ongelooflijk doorzettingsvermogen.

In overleg met de organisatie of vereniging kan in overleg het meest boeiende programma samengesteld worden. Dat kan ook een combinatie zijn uit de diverse onderwerpen. 

 

 

2 reacties op “Inhoud hartlezingen”

 1. M.Ekema6 september 2018 om 19:28 #

  Wij als bestuur van een ehbo-vereniging zouden graag een themavond organiseren voor onze leden
  over hartfalen en beroerte.
  We kunnen tot nu toe iemand vinden en nu stuit ik op deze site.
  Zou u eventueel iets voor ons kunnen betekenen.

  Met vriendelijke groet,

  Minnie Ekema
  EHBO-vereniging Minnertsga

  • Ad van Gool4 februari 2019 om 12:10 #

   Dag mevrouw Ekema,

   Nu pas zie ik door omstandigheden uw vraag voor een thema-avond over hartfalen en beroerte.Helaas kan of kon ik niet aan uw verzoek voldoen omdat ik in Zuid-Nederland woon. Dan is Minnertsga ook wel erg ver weg.
   De Hartstichting, war ik lang voorlichter voor ben geweest is afgelopen september gestopt met hetgeven van dit soort voorlichtingen. Helaas, e tot ons verdriet.

   Succes verder met uw vereniging.

   Vriendelijke groet,

   Ad van Gool
   Hilvarenbeek

Geef een reactie