Molenlezingen

Van billen en kruien

Lezing over windmolens

Waarom hebben windmolens vier wieken? Welke uitdrukkingen in onze taal komen er uit de molenwereld? Waarom had een molenaar vroeger een slechte naam? Waar komen molens vandaan? Wat betekent de vang lichten? Wat is het bekendste  molenaarslied?  Welke soorten molens zijn er? Waarom gebeurden er zoveel ongelukken met kinderen? Waarom zijn windmolens ze kwetsbaar? Hoeveel molens telt Nederland nog? 

In veel dorpen werd lang het silhouet bepaald door de molen en de kerk. Ad van Gool (1948) uit Hilvarenbeek – zoon van een mulder – bezocht een aantal windmolens. Hij schreef het boek Van billen en kruien waarin hij de windmolen in velerlei facetten uitgebreid beschrijft.

Op basis van de opgebouwde kennis heeft de auteur een boeiende lezing samengesteld die ondersteund wordt door een PowerPoint presentatie met prachtige hedendaags én historisch fotomateriaal en met filmpjes over de werking ervan. Ook hoort er een minitentoonstelling bij. Geschikt voor KBO’s, zorgcentra, heemkundige kringen, vrouwenorganisaties, kortom voor iedereen die van deze monumenten houdt en van de verhalen, anekdotes, liederen, spookverhalen eromheen.

 Vele aspecten van de traditionele windmolen komen in deze gevarieerde lezing aan de orde zoals:

v      Het ontstaan van molens

v      De diverse molentypen

v      Molenaarsliederen

v      De uiterlijke kenmerken van de molen

v      Het maalproces met diverse filmpjes

v      De molenaar in de middeleeuwen

v      Typische molenaarsuitdrukkingen

v      Filmpjes over vroeger

v      Molenaarsgedichten

v      Legenden, spookverhalen

v      Bredero: de klucht van de molenaar

v      De patroonheilige Sint Victor

v      spreekwoorden uit de molenaarswereld

v     een afsluitende quiz

Ad van Gool is van huis uit leraar en freelance publicist. Hij  publiceerde meerdere boeken waaronder Typisch Biks, In vogelvlucht, Ooggetuigen van de bevrijding, Met loeiende sirene, Hartzeer en Mijn harttransplantatie. Hij is ook  1o jaar freelance voorlichter voor de Nederlandse hartstichting geweest.

 Voor meer informatie:       zie ook mijn gastenboek voor vele reacties van verenigingen, zorginstellingen etc.

Ad van Gool

Vinkenslag 7

5081 RN  Hilvarenbeek

Tel. 013-5052407

email: advangool@kabelfoon.nl

1 reactie op “Molenlezingen”

 1. Trudie Hoogstraten15 december 2019 om 16:55 #

  Wij zijn op zoek voor ons verenigingsseizoen in 2020 naar iemand die een boeiend verhaal kan vertellen wat er toe doet. Ik heb me laten vertellen dat u dit prachtig kunt over molens. Graag zouden wij u uitnodigen om binnen onze vereniging een lezing over de molens te komen vertellen met daaraan gekoppeld een quiz.
  Vraag is of u dit nog steeds doet en wat de kosten voor zo’n avond zijn. Onze vrouwen vereniging is in meer geïnteresseerd dan alleen gezellig bij elkaar te zitten kletsen. Wij kunnen ook genieten en leren van een avond met wat meer diepgang. Onze vereniging telt zo’n 60 leden waarvan er meestal toch ruim 40 op zo’n avond aanwezig zijn.
  Plaats Oud Gastel in cafe T Hart van Gastel aan de Markt.
  Ik ben telefonisch bereikbaar op mob. 0614925181
  In afwachting van uw reactie

Geef een reactie